فرایند استریلیزاسیون سرد
پلاسما
برخی تجهیزات پزشکی وجود دارند که نمی توان آنها را به وسیله اتوکلاو های بخار استریل کرد زیرا فرایند استریل آنها در دمای بالا ( 121 و 134 درجه سانتیگراد) و در شرایط رطوبت بالا انجام میشود واین شرایط بالای حرارتی و رطوبت می تواند باعث خرابی بسیاری از وسایل الکترونیکی، آندوسکوپها، لاپاروسکوپها و یا ابزارهایی از جنس پلاستیکی، سیلیکونی و غیره شوند.
برای اینگونه تجهیزلت باید از استریلایزرهای پلاسما و فرایند استریلیزاسیون سرد و خشک استفاده کنیم!
فناوری ضدعفونی بر پایه پلاسما سال 1987 ثبت و سال 1993 در آمریکا عرضه شد.
پلاسما چیست و چگونه باعث استریل شدن میشود؟
پلاسمای گاز به عنوان چهارمین حالت ماده بعد از جامد , مایع , گاز شناخته میشود که در محفظه محصور و تحت خلا عمیق با استفاده از فرکانس رادیویی یا انرژی ماکروویو تولید میشوند. تا مولکول های گاز را تحریک کرده و ذرات باردار تولید کنند که بسیاری از آنها به صورت رادیکال های آزاد هستند. رادیکال آزاد اتمی است که الکترون های جفت نشده دارد و بسیار واکنش پذیر است.
در روش استریل به وسیله پلاسما با ایجاد رادیکالهای آزاد به همراه یک میدان پلاسما به اجزار اصلی سلول های میکروارگانیسمها (مثل آنزیمهای ضروری آنها و اسید نوکلوتیک) حمله شده و به این طریق متابولیسم سلول از بین رفته و نابود می شود.مکانیسم تخریبی رادیکالهای آزاد بدین صورت است که در واقع رادیکالهای آزاد به دلیل کمبود انرژی که به خاطر از دست دادن الکترون ،دارند در تماس با سلولهای زنده الکترون و انرژی مورد نیاز خود را از آنها می دزدند و همین امر باعث نابودی سلولهای زنده می شود.